ZBC Kennisbank

AVG of GDPR in de praktijk

Pragmatische benadering AVG en privacy

Als het gaat om privacy, dan lijkt heel Nederland in paniek. Er is immers geen organisatie die volledig voldoet aan de AVG. Laat je niet leiden door juristen en media die belust zijn op geld verdienen. In dit artikel het eerlijke verhaal, dat ook juridisch houdbaar is.

Nu nog leren om volwassen om te gaan met privacy

Veel bedrijven hebben zich gericht op de juridische papierwinkel van de AVG. Helaas is de bescherming van persoonsgegevens verwaarloost en is het geheel niet geborgd voor na mei 2018.

Je privacy in twee maanden op orde voor de AVG

Het voldoen aan de AVG is niet zo moeilijk, als je begint met de afweging van belangen en risico’s voor betrokkenen en voor je zelf. Daarna kun je uitgaan van jezelf en niet meer van de AVG en dat voorkomt waslijsten met honderden verbeterpunten.

Privacy volgens de AVG is geen moeten maar willen

Modern toezicht is niet afvinken van wat wel en niet mag en dan een boete opleggen. Een kijkje bij de buren van de Autoriteit Persoonsgegevens, de AFM, en de visie van de AFM op modern toezicht.

Ons bedrijf verwerkt nauwelijks persoonsgegevens en dus geldt de AVG niet voor ons

Ook al verwerkt u nauwelijks persoonsgegevens, een aantal van uw klanten wil zich waarschijnlijk indekken tegen reputatieschade en eist van u, dat u voldoet aan de AVG. Dat kan gelukkig ook heel pragmatisch.

Omgaan met de AVG is koffiedik kijken

25 mei is geweest. En de wereld is niet vergaan. Tijd om weer je gezond verstand te gebruiken en de goede dingen te doen. Een inschatting van hoe het nu verder gaat.

Vaak heeft een verwerkersovereenkomst geen waarde

Juist de ophef die verantwoordelijken maken over de verwerkersovereenkomst, leidt er toe dat er vaak een overeenkomst wordt gesloten, die juridisch niet houdbaar is en die de aansprakelijkheid niet afdekt.

De wereld vergaat niet op 25 mei door de AVG

Denk je nu echt dat de AP op 26 mei 2018 bij juist jou op de stoep staat om te controleren of jouw organisatie wel aan alle artikelen van de AVG voldoet? En wat moet dan klaar zijn?

Privacy of bureaucratie is een keuze

Als je probeert je privacy af te dekken met het optuigen van een bureaucratie, dan maak je jezelf verdacht. Blijkbaar heb je iets te verbergen.

Je hebt minder persoonsgegevens in huis dan je denkt

De AVG geldt alleen voor natuurlijke personen. Door onderscheid te maken tussen natuurlijke personen en rechtspersonen kun je de hoeveelheid persoonsgegevens in huis sterk verminderen.

Juridische onderbouwing voor een pragmatische aanpak van de AVG

Consultants, juristen, media, accountants en toezichthouders hebben er veel belang bij, dat je de AVG ziet als een groot bedrijfsrisico. Als je de AVG helemaal leest, dan zie je dat dit juist niet de bedoeling is van de AVG.

Cursus Privacy Officer (FG) in de praktijk

Om geloofwaardig en betaalbaar te zijn is het voor een privacy officer van belang zijn rol goed, maar vooral ook pragmatisch in te vullen. Deze cursus leert u, hoe u dat kunt doen.


volgende pagina »